Kje najti najboljšo evropsko ulico

Anonim

Evropa je dom številnim svetovno najbolj znanim umetniškim muzejem, vendar kulinarična dela ne najdemo v nobeni instituciji. Namesto tega kleti v kulturah obiščejo skrite ulice, razkrojne zgradbe, zapuščena skladišča, prazne tunele podzemne železnice in druge neverjetne prostore za izkušnjo najboljše evropske umetnosti na ulici.

Graffiti in ulični umetniki naredijo svet svoj platno, ki pretvorijo bland stene v domiselne stvaritve, ki dajo mesto duše na zaslonu. Čeprav so nekateri njihovi deli zdaj nastanjeni v galerijah in prodajajo za milijone, je najboljše mesto, da se jim zdi, še vedno ulica. Če ste jončni za vbrizgavanje kulture v svojem naravnem okolju, so spodaj navedena mesta med najboljšimi za opazovanje ulične umetnosti po Evropi.

Bristol, Velika Britanija

Začnemo z Bristolom, mestom Združenega kraljestva, kjer se je začel pričetek Banksyja. Tukaj so se najprej pojavili številni najbolj znani deli anonimnega umetnika, njegova priljubljenost pa je spodbudila sprostitev lokalnih pravil o vandalizmu. Danes je Bristol dom za UpFest, največjo evropsko ulično umetnost in festival grafitov, in privablja umetnike iz vsega sveta, ki želijo dodati svoje vizije svojim stenam.

Berlin, Nemčija

Z padcem berlinskega zidu je prišel pritok umetnikov, ki so posladkali žalosten, draga komunistična dela mesta. Berlin zdaj ima največjo koncentracijo ulične umetnosti v Evropi, najbolj znana v Galeriji East Side. V galeriji je prikazanih več kot 100 del umetnikov iz vsega sveta, ki so naslikane na vzhodni strani berlinskega zidu. Berlinska trendovska soseska Kreuzberg je tudi glavno mesto za opazovanje ulične umetnosti.

Barcelona, ​​Španija

Povezava Barcelone z ulično umetnostjo ni vedno bila gladka, špansko mesto pa je postalo najboljša lokacija za urbano umetniško delo. V devetdesetih je bila Barcelona ena od prvih mest, ki so pozdravljala delo uličnih umetnikov. Organi so leta 2006 poskušali preprečiti gibanje z omejevalnimi zakoni, vendar so se "proste stene" pojavile po mestu, kjer bi umetniki lahko ustvarili brez strahu pred posledicami.

Lizbona, Portugalska

V Lizboni nikoli ne bi bilo treba daleč poiskati ultske umetnosti. Obseg in raznolikost sta osupljiva, deloma zato, ker mesto uradno prizadeva podpreti urbano umetnost in sodeluje z umetniki. Projekt CRONO, ki se je začel leta 2010, je spodbudil lokalne in mednarodne umetnike, da transformirajo lisbonske zapuščene stavbe v mojstrovine. Ulica mestne umetniške scene je od takrat pridobila svetovno pozornost.

Pariz, Francija

Francoska prestolnica je lahko znana po Louvru, vendar se njegova umetniška scena razteza daleč preko obzidja muzeja. Pariz je bil na vrhuncu pojavljanja ulične umetnosti v 60-ih in je rodil številne največje žanrske zvezde. Blek le Rat, Jef Aerosol, JR in Invader so samo nekateri umetniki, ki so mesto postavili na zemljevid.

Bruselj, Belgija

Najbolj znana ulica v Bruslju je mogoče najti na stezi Comic Strip, ki jo spremljajo številne velike freske, ki prikazujejo motive iz priljubljenih belgijskih stripov. Projekt se je začel leta 1991 na pobudo lokalnih oblasti v sodelovanju z belgijskim centrom stripa. Zdaj ima več kot 50 očarljivih del, ki prikazujejo prizore iz The Adventures of Tintin, Lucky Luke, Gaston in še več.

Reykjavik, Islandija

Sprehod po Reykjaviku razkriva nova dela na vsakem koraku. Islandska prestolnica ima uspešen in nenehno razvijajoč ulično umetniško sceno, zahvaljujoč relativno lažjemu pristopu do grafitov. Čeprav so se zakoni v zadnjih letih zaostrili, umetniki še naprej trgujejo s prošnjo za dovoljenje, da barve na stenah lastnikov nepremičnin ali sprejmejo provizije od podjetij.

Rim, Italija

"Rimska umetnost" ni omejena na klasične kipe in zgornje meje Michelangela. Naraščajoče telo ulice in umetnosti grafitov je razcvetelo po mestu, kar je delno spodbudilo prizadevanja lokalnih kulturnih organizacij za obnovo. Veliko rimskih marginaliziranih sosesk je dobilo novo življenje zaradi furlanij, ki jih zdaj okrasijo. Pigneto je epicenter rimske alternativne kulture, ki ustvarja primerjave z berlinskim Kreuzbergom in Bushwickom v Brooklynu.

London, Velika Britanija

Nazaj v Veliko Britanijo gremo, tokrat v angleško prestolnico. London je od prvih desetletij ulične umetnosti najboljši platno za mestne dražiteljice. Tukaj lahko najdete številne ikonične umetnine Banksyja, vendar je daleč od edinega velikega imena, ki je na londonskih zidovih pokazal svoje lastne sposobnosti. Raziščite Shoreditch, Brixton in Camden za nekaj najbolj impresivnih kosov mesta, kot tudi znameniti predor Leake Street.

Lodz, Poljska

Ko je središče evropske tekstilne industrije, Lodz zdaj pripada nekaterim najboljšim evropskim ulicam. Skriti poljski gem je leta 2009 začel s pobudami za krepitev kulturne dediščine. Od takrat je Galerija Urban Forms vgradila več kot 20 obsežnih slik okoli mesta, skupaj s skulpturami in drugimi instalacijami. V seznamu del je mešanica domačih talentov in mednarodnih imen, kot je Os Gemeos. Resni navijači ulične umetnosti ne morejo zamuditi te bližajoče se točke.

Zanimivi Članki

Black Tie Dress Code - Večerna oblačila kot James Bond

Conor McGregor razkriva Hilariously Iskren način, ki ga bo porabil 100 milijonov dolarjev

Deus Ex Machina x BMW Heinrich Maneuver R devet T

Sam Smith je dejansko nosil jakno Tuxedo "Magic Eye" do nagrade Bambi